În cadrul proiectului unei amenajări interioare, într-un spațiu de lucru, este foarte important să se acorde atenție mai multor factori: destinația spațiului, ergonomia, poziționarea mobilierului în spațiul respectiv, stilul, designul și cromatica, precum și locul sau zonele în care se vor amplasa obiecte de decor. O planificare riguroasă, încă de la început, a activității de amenajări interioare, în funcție de nevoile celor care vor utiliza spațiul de lucru respectiv, va ajuta la încadrarea în timp a proiectului, precum și în limitele bugetului alocat.
Amenajari interioare în funcție de spațiu
Pentru spațiile mai mici, amenajarea poate fi mai dificilă datorită faptului că aranjarea obiectelor necesare desfășurării activității, dar și alegerea decorațiunilor, implică atât un plus de creativitate, cât și un buget (uneori) mai generos. Cea mai bună variantă pentru a obține un spațiu de lucru util, plăcut, aerisit, ergonomic și adecvat nevoilor, este să apelăm la serviciile unui specialist, un arhitect de interior.
Pentru spațiile generoase, activitatea de amenajari interioare poate părea mai ușoară, dar, de multe ori, aceasta este o senzație greșită. Tendința de a alege obiecte mari și multe, în ideea că ”este destul spațiu”, poate duce către o aglomerare obositoare, inutilă și ineficientă. Adăugăm aici și faptul că se poate cheltui mai mult decât este necesar. Un spațiu generos are avantajul că poate fi împărțit în zone de lucru mai mici, cu ajutorul compartimentărilor din sticlă, un trend în creștere în ultimul timp.
Stiluri de amenajari interioare
Un spațiu amenajat în stil non-conformist este agreat de persoane care vor să fie ”altfel”, ne-încadrate în tiparele clasice, inovatoare și adaptabile. Obiectele alese pentru acest tip de spațiu sunt, de cele mai multe ori, improvizate sau cu un alt rol față de cel gândit inițial. De asemenea, se pot întâlni într-un astfel de spațiu obiecte unicat, cu un design neașteptat sau realizate din materiale care nu se folosesc de obicei pentru acele obiecte. Acest tip de spațiu îndeamnă la creativitate, de aceea este cel mai mult întâlnit acolo unde este de nevoie de dezvoltarea unor produse noi, a unor strategii inovatoare sau a unor idei cu totul altfel!
Un spațiu amenajat clasic ar părea mai ușor de realizat. Totuși, există și aici o parte provocatoare: în ce perioadă ”clasică” se vor face aceste tipuri de amenajari interioare? Se preferă stilul anilor interbelici? Sau stilul anilor 50-60? Sau poate ceva mult mai clasic, din perioade consacrate în istorie. Pentru amenajarea într-un astfel de stil, este recomandat să se apeleze la un specialist în domeniu și să se aloce un buget mai mare. Podelele ar trebui să fie din lemn masiv, pereții acoperiți cu tapet într-un design care să redea perioada clasică care face tema amenajării sau finisați cu vopsea decorativă, tavanele ar trebui să fie înalte etc. Oricum, în amenajarea clasică nu ar trebui să se folosească plastic, imitații sau materiale de calitate joasă și nici obiecte ultra-moderne.
Stilul minimalist este preferat în special de cei care nu au nevoie de multe obiecte pentru a-și desfășura activitatea. Acolo unde este nevoie de multe spații pentru păstrarea documentelor necesare zilnic (bibliorafturi, cataloage, registre etc.), acest stil nu este foarte potrivit. Totuși, există mobilier special care poate ”ascunde” toate obiectele necesare activității, dar persoanele care lucrează în acel spațiu trebuie să fie foarte organizate și dornice să păstreze aspectul minimalist. Pentru unii oameni, acest lucru ar putea fi obositor.
Amenajari interioare în funcție de destinația spațiului
Pentru unii oameni este de ajuns un laptop așezat pe un birou de dimensiuni obișnuite, unde lumina să fie bună, să fie liniște și aer curat, dar pentru alții, care au o activitate ce implică folosirea unor obiecte specifice, este nevoie de mai multă atenție în partea de amenajari interioare. De exemplu, amenajarea unui cabinet stomatologic sau a unui cabinet psihologic, a unui cabinet juridic, a unui arhitect, a unui artist etc. vor fi diferite, în primul rând pentru a crea ”răspunsul” la nevoia desfășurării ”job-ului” în mod adecvat. Pe planul doi va sta designul, care include și obiectele de decor.
Ce culori alegem în amenajari interioare
Culorile ne influențează, dar și vorbesc despre noi. Ne facem rapid o părere despre un spațiu în fucție de culoarea predominantă: Roșu-orange-galben arată dinamism, albastru arată stabilitate, dar combinat cu verde și/sau violet denotă echilibru, negru este sobru, dar combinat cu argintiu arată eleganță, alb este perceput ”curat”, dar poate fi obositor dacă nu sunt ”pete” de culoare, despre verde se știe că mai toată lumea în percepe ca fiind ”bio”, maro-bej-gri sunt preferate de persoane mai conservatoare, dar dacă se folosesc în completare accente de roșu, violet, albastru sau verde, deja spațiul poate avea un aspect non-conformist.
Orice stil ar fi ales, un element care se potrivește în orice spațiu este planta de interior. Mai mica ori mai mare, cu sau fără flori, o planta aduce prospețime oricărui spațiu. Plantele trebuie alese nu doar după dimensiune și aspect, dar și după nevoia lor de îngrijire. Mai multe informații despre îngrijirea plantelor de interior, se găsesc aici.
Un alt aspect care nu trebuie neglijat este cel legat de curățenia spațiului: curățenia generală, imediat după finalizarea lucrărilor de amenajari interioare, cât și curățenia de întreținere, pentru ca spațiul amenajat să se păstreze în condiții optime cât mai mult timp. Indicat ar fi să se apeleze la o Firma de Curatenie specializată, pentru ca totul să fie foarte bine întreținut.
Pentru ca cei care vor lucra în spațiul supus unei amenajari interioare să se poate simți bine, iar productivitatea lor să fie maximă, este important să se identifice toate aspectele necesare pentru a răspunde cât mai bine nevoilor, îmbinând armonios utilul cu plăcutul.
foto: pexels.com