Lucrările de amenajări interioare nu trebuie să se oprească dacă timpul devine friguros. Există metode de lucru care, respectate corect, asigură calitatea lucrării la un standard înalt. Munca în șantier poate continua și când temperatura exterioară este sub 5°C.
Timp friguros este, conform Normativului C16-84, perioada cuprinsă între 15 noiembrie și 15 martie și se determină conform unui paramentru standard: temperatura. Acest parametru se măsoară dimineața, la ora 8:00, la umbră, la 2 m înălțime de sol și la 5 m distanță minimă de clădiri sau de orice alte construcții. O zi friguroasă este considerată ziua în care temperatura mediului exterior este mai mică de 5°C și nu are tendință de urcare.
Măsuri necesare pentru realizarea lucrărilor de amenajări interioare
Pentru realizarea, pe timp friguros, a lucrărilor de amenajări interioare, construcţii şi instalaţii aferente, este necesar să se ia (din timp) o serie de măsuri tehnico – organizatorice pentru asigurarea calităţii lucrărilor precum:
- amenajări generale de şantier, inclusiv încălzirea spațiilor de lucru;
- construcţii speciale de şantier;
- instalaţii şi reţele de şantier;
- depozitarea şi conservarea materialelor. Este foarte important să se asigure spaţii corespunzătoare pentru depozitarea în bune condiţii a materialelor. Deteriorarea materialelor poate influența negativ calitatea finala a lucrării de amenajări interioare.
- utilajele şi mijloacele de transport;
- instalaţiile de încălzire tehnologică şi utilitară;
- înregistrări de date meteorologice pentru a se determina perioada de timp friguros;
- protecţia şi igiena muncii pe timp friguros;
- prevenirea şi stingerea incendiilor;
- protejarea obiectelor sistate;
- echiparea cu unelte.echipamente de lucru specifice timpului friguros.
Un aspect foarte important este legat de instruirea personalului care lucrează în zona în care se fac amenajări interioare. Scopul instruirii este ca personalul să cunoască proiectul de execuţie, caietele de sarcini, normativele şi procedurile care se referă la condiţiile de lucru pe timp friguros.
Pentru asigurarea respectării măsurilor menționate mai sus, este necesar să fie trasate responsabilități foarte clare, astfel încât fiecare persoană să-și cunoască rolul și poziția, dar și răspunderea pe șantier.
Proceduri de lucru pentru realizarea lucrărilor de amenajări interioare pe timp friguros
Pentru asigurarea calităţii lucrărilor de zidărie executate pe timp friguros este necesar şi suficient să se realizeze în mortar o rezistenţă minimă de 5N/mm2, denumită rezistenţă critică. Se va folosi, în acest sens, numai mortar de ciment sau ciment-var M100 sau M50. Pentru accelerarea prizei şi întăririi mortarelor de ciment sau mixte, se poate folosi adaosul de clorură de calciu în proporţie de până la 2% din greutatea cimentului.
La executarea zidăriilor în lucrările de amenajări interioare, realizate pe timp friguros, se vor respecta şi următoarele condiţii:
- nu se vor folosi cărămizi şi blocuri umede sau acoperite cu gheaţă
- nu se vor folosi mortare având drept liant numai varul
Pentru executarea zidăriilor pe timp friguros se folosesc. În funcție de fiecare caz în parte, 2 metode:
- adăpostirea zidăriilor sub construcţii de protecţie – se folosește la executarea fundaţiilor, subsolurilor, căminelor etc.
- conservarea căldurii iniţiale a zidăriilor
Când se alege metoda de adăpostire, este necesar să se încălzească spaţiul creat sub construcția de protecție pentru a se asigura mortarului o temperatură optimă pe toată perioada de întărire, astfel încât, la uscare, zidăria să atingă rezistenţa minimă. Mortarele utilizate vor fi de ciment şi var şi vor avea marca de minimum 25 și temperatura de minim 5°C.
Blocurile mici şi cărămizile se vor introduce în construcţia provizorie de protecţie cu cel puţin o zi înainte de punerea lor în operă pentru a ajunge la temperatura pozitivă, nu mai mică de 5°C.
Metoda conservării căldurii iniţiale a zidăriilor constă în acumularea prealabilă în zidărie a unei cantităţi de căldură şi izolarea imediată a zidăriei cu materiale termoizolante. Această metodă va fi folosită numai în cazuri speciale şi numai la ziduri mai groase de 12,5 cm. Măsurile adoptate în cadrul acestei metode trebuie gradate în funcţie de temperatura aerului exterior astfel încât mortarul, înainte de a ajunge la îngheţ, să aibă rezistenţa de cel puţin 5 N/mm2 verificată pe probe martor.
Lucrările exterioare de finisaj, pentru că sunt bazate pe procese umede (tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje) nu se execută pe timp friguros pentru că sunt periclitate de îngheț. Dacă se impune, totuși, executarea acestora în zilele friguroase se vor lua măsuri corespunzătoare de închidere și încălzire a spațiului de lucru.
Finisaje ale lucrărilor de amenajări interioare pe timp friguros
Lucrările interioare de finisaje, bazate pe procese umede, se pot executa pe timp friguros dacă procesul tehnologic se desfășoară în încăperi închise în care au fost create condiții de temperatură și umiditate.
Se vor folosi mortare cu raport apă/ciment mic. Ridicarea mortarelor în bene, la etajele superioare unde urmează a se aplica acestea, se face în cantități care pot fi preluate imediat.
Pentru pardoseli, trecerea la operațiile de finisaj se va face numai după verificarea comportării acestora prin încercări pe suprafețe reduse.
Pentru compartimentarea spațiului se poate folosi sticlă sau rigips, mai multe detalii despre aceste subiect se pot găsi în articolul ”Compartimentarea birourilor cu pereți de sticlă”.
Verificarea calitativă a lucrării realizată pe timp friguros
Pe parcursul executării lucrărilor de amenajări interioare este necesar să se facă verificări intermediare și să se elaboreze documentele specifice, conform normelor și legilor în vigoare. Se verifică, de asemenea, existenţa certificatelor de calitate pentru toate materialele utilizate şi se vor compara caracteristicile înscrise în acestea cu cerinţele proiectului. Este foarte important să se urmărească respectarea reţetelor și procedeelor de preparare a materialelor necesare în lucrările de amenajări interioare. Pentru acest tip de lucrări nu se admit abateri de la respectarea procedurilor aferente modului de execuţie pe timp friguros.
Alți termeni care se folosesc în contextul lucrărilor de amenajări interioare pe timp friguros:
- temperatura critică de execuţie este temperatura minimă admisă în prescripţiile tehnice pentru materialele ce se depozitează, se prelucrează sau se pun în operă în vederea asigurării produsului.
- durata critică de execuţie este perioada în care trebuie să se asigure o temperatură superioară sau cel puţin egală cu cea critică.
- temperatura critică de maturizare este temperatura minimă admisă în prescripţiile tehnice pentru un element de construcţie din momentul realizării sale prin procedee umede până în momentul în care îngheţarea lui nu mai este dăunătoare din punct de vedere al calităţii.
Pentru aceste tipuri de lucrări, realizate pe timp friguros, sunt necesare diverse rapoarte și înregistrări precum:
- Certificate de calitate pentru materialele utilizate
- Registru de recepţie calitativă a materialelor
- Proces verbal de predare – primire front de lucru
- Buletine de încercări
- Procese verbale de recepţie calitativă
- Rapoarte de neconformitate
- Dispoziţii de şantier
Respectând toate regulile care se impun, lucrările de amenajări interioare pot continua și pe timp friguros. Este importantă organizarea optimă a șantierului, cunoașterea normativelor și legilor în vigoare, verificarea periodică a materialelor și a modului de desfășurare a lucrării și, deloc de neglijat, verificarea temperaturii, a tendinței acesteia și adaptarea lucrului în funcție de aceasta.
foto: pixabay