Atunci când bugetul nu este suficient pentru o construcție, casuta din container poate fi soluția avantajoasă din mai multe puncte de vedere: cost, timp, flexibilitate și întreținere! Inițial, containerele au fost folosite pe șantiere, ca birouri și vestiare. Ulterior, s-a extins utilitatea lor către zonele afectate de calamități, pe post de locuințe provizorii, dar și ca puncte de prim ajutor. Astăzi este un trend ascendent în utilizarea lor pentru zona de locuit, acceptându-se deja expresia ”containere de locuit” fără ca aceasta să sune ciudat.
Avantaje casuta din container
Mobilitate. Casuta din container poate fi instalată pe orice tip de terenuri cu o fundație ușoară sau pe stâlpi. Este ușor de transportat și de mutat/relocat în diverse locații.
Accesibilitate. Costurile sunt mult mai mici comparativ cu o construcție clasică, începând cu 600 euro/mp, iar condițiile de locuit pot fi excelente! Depinde foarte mult de tipul de finisaje care se aleg. În funcție de locul amplasării și de destinație este posibil să nu fie nevoie de autorizații de construcție.
Rapiditate. Timpul de construcție pentru o casuta din container este mult mai scurt, comparativ cu o construcție clasică, finalizarea putând fi făcută chiar și în 30 zile.
Durabilitate. Un avantaj foarte important pentru construcțiile tip containere de locuit este rezistența la cutremurele de cea mai mare magnitudine și la orice condiții meteo.
Confort. Într-o casuta din container se poate obține un echilibru perfect între viața de zi cu zi și conectarea cu natura. Containerul poate fi extins cu terasă, obținându-se astfel un spațiu suplimentar, foarte util. Spațiul interior este echipat cu toate utilitățile necesare: instalații sanitare, instalații termice, instalații electrice, echipamente electrocasnice, pardoseli, pereți din rigips sau lambriu lemn, tavane. Toate finisajele pot fi alese de beneficiar în funcție de preferințe și de buget.
Flexibilitate. Containerele oferă posibilitatea extinderii, pe lățime, lungime sau înălțime, prin adăugarea de module (alte containere). Acest lucru se poate face de la începutul proiectului sau pe parcurs, în funcție de buget și dorința beneficiarului. Un alt avantaj, privit prin prisma flexibilității, este personalizarea și adoptarea oricărui stil. Decuparea ușilor și ferestrelor se poate face în orice loc al containerului și în orice mărime își dorește beneficiarul. Stilul poate fi de la simplu, minimalist, la rustic, cu inserții din lemn adăugate.
Întreținere ușoară. Curățenia se poate realiza într-un timp mai scurt și cu un consum mult mai redus de apă și detergenți. Chiar și în situația în care destinația containerului este pentru activități profesionale sau de servicii, costurile cu o firmă de curățenie sunt mult mai reduse.
Containere de locuit sau cu orice altă destinație
O mulțime de posibilități oferă acest tip de construcție:
- Casă de vacanță familială
- Căsuțe de închiriat în regim hotelier (extinderea unei pensiuni sau a unui hotel)
- Extensie pentru o casă existentă
- Casuta din container pentru oaspeți
- Birou
- Showroom
- Magazin
- Cafenea
- Vestiare, toalete și băi pentru muncitorii din șantiere
- Locuințe provizorii pentru muncitori
- Puncte de prim ajutor
- Unități pentru învățământ
- Puncte militare
Câteva detalii tehnice pentru o casuta din container
Detalii generale
- Secțiuni structurale sudate din oțel, conform standardelor
- Profile din tablă zincată
- Sisteme de drenaj pentru apa de ploaie
Finisaje exterioare
- Izolație cu spumă poliuretanică de la 60 mm la 200 mm
- Vată minerală sau bazaltică pentru protecție la temperaturi scăzute
- Coeficient de transfer termic pentru izolație 0,38 W/m2k
- Uși și ferestre exterioare din PVC sau lemn cu 3 foi de sticlă de 51 mm
- Coeficient de transfer de căldură pentru uși și ferestre exterioare 0,85 W/m2k
- Panouri exterioare din lemn sau placare cu alucobond
Finisaje interioare
- Pardoseală și tavan stratificat
- Vopsea lavabilă sau RAL
- Uși interioare din MDF
- Plăci ceramice sau LVT în bucătărie și baie
- Obiecte sanitare și baterii
- Prize și întrerupătoare
Instalații
- Încălzitor cu panou electric montat pe perete
- Cazan electric de apă caldă
- AC divizat mono
Utilități
- Tablou electric central
- Conexiuni pentru rețeaua de utilități: apă, electricitate și canalizare
Mobilier
- Mobilier personalizat realizat din PAL /MDF pentru bucătărie, living, dormitor și baie
- Aparate de bucătărie
Terasa
- Terasa poate fi construită opțional
Pentru că flexibilitatea este foarte mare, iar posibilitățile arhitecturale și de design sunt aproape nelimitate, oferta de preț este 100% personalizată și este dificil și neprofesionist ca un producător să ofere un preț fix. De aceea este important să oferim cât mai multe detalii despre ceea ce dorim și să avem discuții cu profesioniști în domeniu.
foto: construcții reale și proiecte propuse