Aer conditionat la birou, acasă, în mașină, la cumpărături, este deja o condiție pe lista oricărui beneficiar, client sau persoană. Aerul curat, natural, ar fi cea mai bună variantă de împrospătare a aerului dintr-un spațiu, dar, în orașele, mari sau mici, acest lucru devine din ce în ce mai greu de obținut. Praful, gazele de eșapament, polenul, insectele, chiar și zgomotul străzii, sunt factori poluanți care împiedică aerisirea naturală a spațiilor. Tocmai din acest motiv, sistemele de aer conditionat trebuie să îndeplinească cât mai multe cerințe și să fie adaptabile cât mai multor nevoi ale utilizatorilor.
Confortul termic, alături de confortul vizual și cel fonic, este un factor de care trebuie să se țină cont încă din faza de construcție sau reamenajare a unei clădiri sau a oricărui spațiu. Sistemul de aer conditionat poate fi centralizat sau individual (descentralizat) pentru fiecare încăpere.
Aer conditionat individual
Este un sistem independent care se poate instala într-un spațiu/încăpere, fără a influența și alte încăperi. Nu are nevoie de tubulatură prin pereți, traseul fiind unul scurt și ușor de curățat/revizuit. Totuși, chiar și acest sistem poate deservi mai multe încăperi, dacă se alege varianta cu mai multe unități interioare și una exterioară. Acest tip de sistem de aer conditionat poate fi folosit atât în clădirile de birouri, cât și în case/vile/apartamente.
Factori importanți pentru alegerea sistemului de aer conditionat potrivit
Dimensionarea corectă a capacității, în funcție de:
- volumul spațiului. O încăpere de 50 mp, va avea nevoie de un aparat cu putere mai mare comparativ cu nevoia pentru o încăpere de 20 mp. Înălțimea încăperii este un factor important de care trebuie ținut cont, pentru că la aceeași suprafață, de ex. 25 mp, este nevoie de capacitate diferită dacă înălțimea încăperii este de 2,5 m sau de 4 m.
- izolația spațiului. Cu cât spațiul este mai bine izolat, cu atât mai puțin se va pierde aerul produs de aparatul de aer conditionat, chiar dacă acesta este rece sau cald
- poziționarea spațiului. Dacă zona este ”invadată” pe o perioadă lungă de timp de căldura provenită de la soare sau de la alte surse (de ex. un spațiu aflat lângă alt spațiu în care se găsesc cuptoare în care se gătește), atunci capacitatea de răcire a aparatului de aer condiționat trebuie să fie mai mare
- traficul prin spațiu. Cu cât traficul este mai intens, sunt mai multe uși care se deschid/închid des, cu atât mai mult este nevoie de un aparat cu capacitate mai mare de răcire/încălzire
- sursele de căldură care se găsesc în spațiul respectiv: cuptoare/aparate de gătit, calculatoare sau alte electronice/electrocasnice
Ce se întâmplă dacă dimensionarea nu se realizează corect?
În cazul supra-dimensionării (tendință datorită credinței că ”mai mult este mai bine”): consum ridicat și nejustificat de energie electrică datorită faptului că repornirea aparatului de aer condiționat poate determina un consum de energie ridicat (repornirile sunt necesare având în vedere că supra-dimensionarea determină ca spațiul să fie repede răcit/încălzit, deci aparatul se oprește relativ repede după pornire)
În cazul sub-dimensionării (decizie luată datorită ”bugetului limitat”):
- incapacitate de a răcii spațiile la nivelul așteptat
- consum mare de energie datorită funcționării aproape continue pentru răcirea spațiului
- uzura se produce mai devreme față de termenul dat de producător, iar costurile cu întreținerea și repararea cresc nejustificat
Performanța energetică este un alt factor important în alegerea aparatului de aer conditionat. Eficiența sezonieră este reprezentată de două sisteme de clasificare: SEER – pentru răcire (rata eficienței energetice sezoniere) și SCOP – pentru încălzire (coeficientul sezonier de performanță). Pe etichetele produselor, aceste sisteme de clasificare se găsesc sub forma:
Cu cât valorile SEER și SCOP sunt mai mari, cu atât mai performant este aparatul.
Încă un factor important care trebuie avut în vedere în alegerea aparatului de aer condiționat este dat de numărul de funcții care pot fi îndeplinite. Acestea sunt cele standard, răcire/încălzire, dar și cele suplimentare: dezumidificare, ventilație și purificare. Aparatele cele mai performante includ, pe lângă funcții multiple, și filtrarea aerului cu filtre ce previn apariția bacteriilor și mucegaiului în interiorul aparatului, precum și sisteme de monitorizare a temperaturii din încăpere și funcții de programare după un anumit orar. O altă funcție a multor aparate de aer conditionat, apreciată de tot mai mulți utilizatori este conectarea de la distanță cu aparatul printr-o conexiune realizată printr-un server dedicat pentru a se preveni accesarea de către persoane ne-avizate.
Nivelul de zgomot este de asemenea un factor important în alegerea aparatului de aer conditionat. Tehnologia folosită la fabricarea componentelor aparatului, precum și puterea lui determină nivelul de zgomot pe care acesta îl produce în timpul funcționării. Treapta de viteză setată influențează nivelul de zgomot: cu cât treapta de viteză este mai mică, cu atât și nivelul de zgomot este mai redus.
Nu în ultimul rând, bugetul este un factor important în alegerea aparatului de aer conditionat. Recomandarea specialiștilor în domeniu este să se pună în balanță nevoile de răcire/încălzire ale spațiului, performanțele aparatului, durata lui de viață, garanția dată de producător, plus eventuale facilități în perioada de garanție, periodicitatea reviziilor (necesare pentru întreținere) și bugetul maxim care poate fi alocat. După cum se știe, o economie la un moment dat poate determina costuri mai mari pe termen lung.
Aer conditionat centralizat
Este util și economic pentru spații mari, birouri open space, spații comerciale, depozite, hale producție, ateliere auto etc.
Scopul utilizării acestui sistem de răcire/încălzire a aerului este de a asigura un ambient plăcut și un mediu de lucru confortabil în spații mari, cu costuri cât mai mici (atât cele de instalare, cât și cele de consum și întreținere). Aceste sisteme trebuie integrate încă din faza de construcție sau rea-bilitare a clădirii pentru ca tubulatura să fie corect integrată, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic. Aceste sisteme pot include diferențiatori de module interne care asigură temperaturi diferite pe lungimea traseului. Fiind un proiect complex, este foarte important ca proiectarea să includă sistemul de aer conditionat adecvat destinației spațiului. De asemenea, curățarea și întreținerea tubulaturii trebuie realizată periodic, cu specialiști în domeniul curățeniei.
foto: unsplash; freepik