Masa de Pasti este o ocazie foarte bună pentru a ne arăta priceperea în prepararea mâncării specifice acestei Sărbători Creștine, dar și pentru a ne pune la treabă creativitatea în decorare și aranjare. Nu este necesar să investim bugete considerabile pentru a obține un aspect deosebit al mesei de Pasti, ci este important să creăm o atmosferă prietenoasă și familiară.
Despre Legendele Paștilor și unele dintre tradiții referitoare la Săptămâna Patimilor puteți citi aici, în articolul dedicat. Așadar, după ce casa a fost curățată și împrospătată, iar preparatele culinare gătite cu cea mai mare grijă și implicare, este momentul ca masa de Pasti să fie aranjată.
5 idei pentru decorare Masa de Pasti
1. Alegerea feței de masă se face în funcție de tipul de veselă pe care decidem să o folosim. Dacă avem farfurii albe, simple, cel mai indicat este să alegem o față de masă colorată. Dacă folosim farfurii colorate, atunci este mai potrivit să alegem o față de masă albă sau într-o culoare pală (roz, vernil, galben pal, lila, bej, gri sau bleu). Ideea este să nu încărcăm vizual, printr-o multitudine de culori, Masa de Pasti. Culorile vesele ale farfuriilor, șervețelelor, florilor (neapărat) și, desigur, a ouălor, vor fi foarte bine puse în evidență de o față de masă simplă sau doar ușor colorată (bineînțeles, într-o singură culoare)
2. Florile de primăvară: lalele, narcise, liliac sau aranjamente mai complexe, vor încânta simțurile celor de la masă. Culoarea florilor se va alege în funcție de celelalte culori ”prezente” la masă astfel încât coloristica totală să nu fie prea încărcată, ci în completare sau într-un contrast. De exemplu, se poate merge pe combinația contrastantă, dar foarte atractivă, a două culori: alb-roșu, galben pal-mov sau verde-roz. La fel de bine pot fi alese mai multe culori, dar nu mai mult de 4-5, care să se completeze și care să fie în nuanțe mai pale: roz, lila, galben pal, bleu, vernil.
3. Decorațiuni cu șervețele sau iepurași. Copiii, dar nu doar ei, sunt atrași de decorațiunile non-conformiste, non-clasice, și mai puțin sau deloc întâlnite cu alte ocazii. O idee simplă și ușor de pus în practică este prinderea unui ou într-un șervețel ”închis” cu un mic cârlig din lemn. O altă idee este de a ”aduce” pe Masa de Pasti iepurașii deja consacrați. Aceștia pot fi confecționați din hârtie colorată, fetru sau șervețele, pot fi cumpărați de la raioanele dedicate Sărbătorii de Paști din magazine sau pot fi realizați sub formă de prăjiturele.
4. Decorarea scaunelor poate fi făcută cu funde mai mari, în aceeași culoare asortată cu celelalte culori alese pentru decorarea mesei, sau cu bucăți de materiale de diverse culori. Scaunele sunt, de obicei, ”ne-băgate-în-seamă” în activitatea de decorare a mesei într-o casă/apartament, crezându-se că acest lucru este specific doar restaurantelor și doar în cadrul unor evenimente. Totuși, ar fi plăcut surprinși oaspeții să se simtă la un eveniment deosebit chiar și într-un apartament, nu credeți? Deci, putem acorda atenție și decorării scaunelor. Pentru salvarea bugetului pot fi alese eșarfe divers colorate (din dulapul gazdei), s-ar potrivi foarte bine dacă culorile mesei sunt doar două, sau doar simple fundițe legate într-un colț. Cu siguranță vor fi apreciate ca pe ceva inedit.
5. Ouăle sunt elementul principal pe Masa de Pasti și pot fi integrate în decorul general prin alegerea culorilor în care se vor vopsi. Ouăle pot fi doar roșii, așa cum spune tradiția veche, sau colorate în culori mai pale sau mai puternice. Pe o masă decorată în culori puține și pale, un coș cu ouă roșii va ieși în evidență, la fel cum și pe o masă albă (fața de masă, șervețelele și farfuriile, toate albe), un coș cu ouă colorate în culori puternice va ieși în evidență. În cazul în care se aleg culori puternice pentru celelalte decorațiuni de pe Masa de Pasti, cel mai potrivit ar fi ca ouăle să fie doar roșii și așezate într-un coșuleț din răchită peste câteva fire de iarbă (naturală sau artificială).
Pregătirea pentru Masa de Pasti ar fi bine să fie o activitate în familie, mai ales colorarea ouălor, deoarece este o foarte bună modalitate de interacțiune cu copiii. În timpul pregătirilor se pot spune povești și legende despre Sărbătoarea de Paști, despre tradiții și semnificații, îmbunătățindu-se astfel comunicarea cu copiii, dar și cu toți membrii ai familiei.
Decorarea casei și pregătirea pentru Masa de Pasti ar trebui să fie activități a întregii familii, nu doar a gospodinei sau doar a părinților. Copiii implicați vor aduce un aport important și în idei (să nu neglijăm, ci să provocăm, creativitatea celor mici), dar și în ajutor pentru adulți în orice tip de activități în care sunt atrași. Este bine să nu uităm acest lucru!
Vă dorim un Paște Fericit!
Foto: pixabay