Știați că omul primește majoritatea informațiilor, mai precis 83%, prin intermediul văzului? Un alt lucru, poate mai puțin știut, este că ochiul uman poate observa cam 50 de lucruri diferite într-o singură secundă! Interesant este și că putem distinge aproximativ 10.000.000 culori diferite, chiar dacă nu știm să le denumim. Sigur că femeile mai disting încă câteva milioane de culori în plus. Culoarea care este percepută de ochiul uman în cele mai multe nuanțe este verdele.
Căutarea de indicii în ochii altcuiva este capacitatea pe care o au doar oamenii și câinii, de aceea cei care sunt buni detectivi privesc atent și insistent în ochii celui bănuit. Câinii fac acest lucru doar cu oamenii și doar cu intenția de a percepe starea de spirit a acestora. Oamenii folosesc această capacitate pentru a identifica cele mai ascunse gânduri ale altor oameni, dar și pentru a înțelege ce ar putea transmite o privire, un gest sau o atitudine.
În ceea ce privește designul, ochiul uman apreciază simetria formelor, echilibrul cantității și armonia culorilor. A folosi forme geometrice în designul interior este una dintre cele mai interesante și apreciate tendințe pentru că acestea personalizează spațiile atribuindu-le rafinament și eleganță. Indiferent de tipul de forme geometrice alese, echilibrul dintre cantitatea de mobilier și obiecte trebuie să fie optim, dacă se dorește o percepția generală pozitivă a spațiului.
Forme geometrice în funcție de stilul ales pentru design
O corelare între stilul general al clădirii și încăperii cu tipul de forme geometrice folosite pentru mobilier și accesorii, este absolut necesară pentru a crea armonie spațiului și plăcere ochiului. În spațiile în care oamenii se simt bine, datorită percepției generale de echilibru, observată prin simțul văzului, productivitatea este crescută, la fel și creativitatea și puterea de concentrare. Pe lângă acestea, este importantă și starea de confort creată de celălalt simț important al omului, mirosul. Detalii despre influența mirosurilor asupra stării de bine a oamenilor se pot afla din articolul: Miros de stare de bine în spațiile în care stăm.
Cubul face parte din categoria de forme geometrice care se potrivește unui stil modern și se poate folosi în designul fotoliilor, a măsuței de cafea sau a corpurilor de iluminat. Cubul poate fi folosit și ca imprimeu pe mochete, tapet sau pereți. Important este să nu se exagereze pentru că aspectul general va fi unul aglomerat și obositor, iar pentru a ”sparge” monotonia se poat adăuga obiecte de decor sferice sau cilindrice.
Dreptunghiul este frecvent întâlnit în toate stilurile de design, sub forma tablourilor, covoarelor, oglinzilor și formei superioare a meselor și birourilor. Alături de dreptunghi se potrivesc bine obiecte cilindrice, sub formă de piramide sau hexagonale.
Triunghiul este mai puțin folosit ca mobilier, dar foarte util în colțurile încăperilor sau în spațiile de depozitare, fiind întâlnit mai degrabă în designul mochetelor și a tapiseriilor sau a gresiei și faianței, având un rol mai degrabă de completare a altor forme geometrice.
Liniile drepte sunt potrivite spațiilor amenajate în stil minimalist, fiind și ele unele dintre cele mai întâlnite forme geometrice care se pot combina cu formele rotunde, sferice, cilindrice, hexagonale sau conice. Pentru a nu transforma stilul minimalist în orice altceva, dar nu minimalist, trebuie să se țină cont de faptul că toate obiectele trebuie să fie funcționale, de dimensiuni reduse și aranjate la distanță optimă între ele, astfel încât prima impresie să fie de aerisit.
Formele abstracte sunt tot mai preferate, acestea atrăgând atenția negreșit și chiar învitând la contemplare și creativitate.
Pe lângă alegerea celor mai potrivite forme geometrice cu spațiul de amenajat, alegerea culorilor trebuie să fie în echilibru cu acestea. Câteva detalii despre cum se folosesc culorile în spațiile interioare și ce efecte au acestea asupra oamenilor se găsesc în articolul: Cum să combinăm eficient culorile în spațiile de lucru
Echilibru! Acesta este cuvântul, dar și obiectivul oricărei amenajări interioare pentru ca percepția generală să fie una pozitivă. Dacă se aleg mai multe forme geometrice într-un spațiu, acestea trebuie puse în evidența prin culori pastelate și doar una, două. Dacă se alege o singură formă geometrică reprezentativă spațiului, aceasta poate fi pusă în evidență printr-o culoare mai puternică pe care să o aibă bine conturată.
Pentru a avea siguranța că nu greșiți în alegerea celor mai potrivite forme geometrice și culori pentru spațiul dvs. cereți-ne o părere!
foto: pexels